04 jul Wie is er aansprakelijk bij een ongeval met een paard?
Ben jij een paardenliefhebber in hart en nieren of heb je onlangs de betovering van het paardrijden ontdekt? Je bent volledig in de ban van deze prachtige passie, maar we kunnen niet negeren dat paardrijden ook gevaren met zich mee kan brengen. Paarden zijn en blijven ook “maar dieren” en kunnen dus schrikken, steigeren en ander onvoorspelbaar gedrag vertonen. Hierdoor kan schade ontstaan. Maar hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een ongeval met een paard? Je leest het in deze blog!
Jaarlijkse ongelukken
Paardrijden brengt soms ook gevaren met zich mee, wat kan leiden tot schade. Jaarlijks gebeuren er meer dan 34.000 ongevallen in de paardenwereld. Hoewel sommige van deze ongevallen slechts lichte verwondingen veroorzaken die snel genezen, belanden jaarlijks ongeveer 9.100 ruiters in het ziekenhuis als gevolg van een ongeval. Veelvoorkomende verwondingen zijn botbreuken, maar er kunnen ook ernstigere verwondingen optreden bij een ongeluk tijdens het paardrijden.
Wat als…
Als je een ongeluk krijgt tijdens het rijden van je eigen paard, kan je niemand aansprakelijk stellen, aangezien jij de eigenaar bent. Dit is echter anders wanneer je rijdt op een paard van een manege of van een vriendin. Als je bijvoorbeeld op een paard van een manege of een andere particulier rijdt, is artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek van toepassing. Dit artikel bepaalt dat de bezitter van een dier aansprakelijk is voor de schade die iemand lijdt door het gedrag van het dier. Dus als je van een paard valt, is de bezitter aansprakelijk en moet hij of zij de letselschade vergoeden.
Aansprakelijkheid
Aangezien je er vrijwillig voor hebt gekozen om op het paard te stappen en je bewust moet zijn van de mogelijke risico’s, ben je in principe voor 50% zelf aansprakelijk. Als het ongeval plaatsvindt op een manege tijdens een les, wordt ten minste 50% van de geleden schade vergoed. Omdat je nog aan het leren bent, is de kans groot dat een groter percentage van de letselschade wordt vergoed. Als je een trap krijgt van een paard kan je hier niks aan doen, daarom wordt dan alle letselschade vergoed.
Verzekering
In tegenstelling tot aansprakelijkheid bij een verkeersongeval, is er geen wettelijk verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor de eigenaar van een dier. Daarom zal de eigenaar van het dier dat een ongeval heeft veroorzaakt zelf aansprakelijk worden gesteld. In de meeste gevallen wordt de letselschade echter wel vergoed door de verzekeraar van het dier. Dit komt doordat aansprakelijkheid voor dieren valt onder de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, die veel particulieren en maneges hebben afgesloten.
Vragen?
Heeft u vragen over deze blog of andere letselschadekwesties? Benader dan gerust één van onze specialisten via mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Ook kunt u ons bereiken op 053-3033000 (Enschede) of 0523-745640 (Hardenberg) of via info@tlcadvocaten.nl.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.