03 dec De rol van een arbeidsdeskundige in het re-integratieproces
De arbeidsdeskundige speelt een cruciale rol in het re-integratieproces van werknemers die door ziekte of andere omstandigheden (tijdelijk) niet in staat zijn om hun werk uit te voeren. Dit proces is erop gericht om een werknemer, na een periode van verzuim, zo snel mogelijk weer op een verantwoorde manier terug te laten keren naar het arbeidsproces. De arbeidsdeskundige adviseert zowel de werkgever als de werknemer en verzekeraar over de mogelijkheden en beperkingen van de werknemer met betrekking tot arbeid.
In deze blog gaan we dieper in op de rol van een arbeidsdeskundige in het re-integratieproces.
Taken en verantwoordelijkheden van de arbeidsdeskundige tijdens de re-integratie
Beoordeling van de belastbaarheid: De arbeidsdeskundige onderzoekt in hoeverre de werknemer nog in staat is om zijn of haar oorspronkelijke werk uit te voeren. Dit gebeurt op basis van de medische informatie die verstrekt wordt door een bedrijfsarts of een andere medisch specialist. De arbeidsdeskundige vertaalt deze medische gegevens naar concrete arbeidsmogelijkheden, zonder zelf medisch inhoudelijk advies te geven.
Werkplekonderzoek: Indien nodig, voert de arbeidsdeskundige een werkplekonderzoek uit. Hierbij wordt de werkplek van de werknemer onderzocht op geschiktheid, bijvoorbeeld of er aanpassingen nodig zijn in de fysieke omgeving of werkomstandigheden om een veilige en gezonde terugkeer naar het werk mogelijk te maken.
Advies over aanpassingen of ander werk: Als de werknemer niet in staat is om het eigen werk te hervatten, kan de arbeidsdeskundige adviseren over mogelijke aanpassingen in het werk (bijvoorbeeld in werktijden of werkbelasting) of het zoeken naar een passende functie binnen of buiten de organisatie. Dit valt onder de noemer van ‘eerste spoor’ (bij de huidige werkgever) of ’tweede spoor’ (bij een andere werkgever) als er sprake is van toepassing van de WvP. Bij een AOV wordt ook gekeken naar een ander takenpakket of bijvoorbeeld een omscholing.
Rapportage en communicatie: De arbeidsdeskundige maakt een rapport waarin zijn of haar bevindingen en aanbevelingen worden vastgelegd. Deze rapportage vormt een belangrijk onderdeel van het re-integratiedossier en wordt gedeeld met de werknemer, de werkgever, de bedrijfsarts en waar nodig de verzekeraar. Dit draagt bij aan een duidelijk re-integratieplan.
Wettelijke verplichtingen: De arbeidsdeskundige helpt zowel de werkgever als de werknemer om te voldoen aan de eisen van de Wet verbetering poortwachter. Deze wet schrijft voor dat werkgevers en werknemers samen verantwoordelijk zijn voor een zo snel mogelijke en duurzame re-integratie. Bij een AOV zijn de polisvoorwaarden leidend.
Ondersteuning bij conflicten: Wanneer er conflicten ontstaan tussen de werknemer en de werkgever over de re-integratie, kan de arbeidsdeskundige bemiddelen. Zijn of haar onafhankelijke positie en expertise zorgen ervoor dat er objectief en op basis van feiten wordt gekeken naar de beste oplossing voor beide partijen.
Conclusie
De arbeidsdeskundige speelt een belangrijke rol in het vinden van een evenwicht tussen de mogelijkheden van de werknemer en de eisen van het werk. Door het bieden van objectief, deskundig advies draagt de arbeidsdeskundige bij aan een succesvolle en duurzame re-integratie, waarbij zowel de werknemer, de werkgever als de verzekeraar wordt ondersteund in het proces.
Vragen?
Heeft u vragen over deze blog of andere letselschadekwesties? Benader dan gerust Stian Vogelsang van Vitaal Verder of onze specialisten via mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Ook kunt u ons bereiken op 053-3033000 (Enschede) of via info@tlcadvocaten.nl.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.