Duizeligheid na een ongeval

Duizeligheid na een ongeval

Soms ontstaan na een val op je hoofd of het stoten van je hoofd duizeligheidsklachten. Duizeligheidsklachten kunnen je behoorlijk beperken in je dagelijkse en werkende leven. Duizeligheidstherapie of vestibulaire revalidatie kunnen je helpen om weer grip te krijgen op je leven. Helaas is deze vorm van therapie nog vrij onbekend.

Benieuwd wat deze therapie inhoudt? Lees dan onderstaande blog!

Wat is duizeligheid?

Duizeligheid is meestal onschuldig maar het is bijzonder vervelend als je er last van hebt. Je hebt draai duizeligheid na bewegen en deinende duizeligheid en balansverstoring tijdens bewegen en wazig zien. Gelukkig is er vaak wel iets aan te doen. DuizeligheidsTherapieTwente is gespecialiseerd in het behandelen van duizeligheidsklachten.

Duizeligheid na een ongeval?

Bij duizeligheid na een ongeval moet ik denken aan een cliënt van ons. Het betrof een jongeman die door het zolderluik 6 meter naar beneden op zijn hoofd was gevallen. Nadien ervaarde hij een deinende of schommelende duizeligheid. Meneer was angstig dat hij niet het leven kon leiden zoals hij dat voor zijn ongeluk leefde. De cliënt kon namelijk zijn hoofd niet bewegen zonder duizelig te worden waardoor hij bijvoorbeeld zijn werk als machineoperator niet kon uitvoeren. Duizeligheid en machines zijn geen goede combinatie. Meneer was al nader onderzocht in het ziekenhuis en gelukkig was daar geen medisch letsel ontdekt. De diagnose was dat meneer een hersenschudding had opgelopen. Hiervoor had meneer al 12 weken gerevalideerd in een revalidatiecentrum. Hij herstelde goed in zijn belastbaarheid maar hij bleef duizelig zodra hij zijn hoofd bewoog en hij bleef moeite houden met concentreren en prikkelverwerking. Bij boodschappen doen in een supermarkt konden zijn zintuigen het licht, het geluid en de drukte van een winkel vol producten en mensen niet aan. Volgens de artsen was dit normaal na een hersenschudding en moest hij hier mee leren leven.

Duizeligheid kan meerdere oorzaken hebben. Duizeligheid door een probleem met je evenwichtsorganen is er een van. Bekende voorbeelden zijn positieduizeligheid of een verminderde functie door een virale infectie of heel soms ten gevolge van een breuk van het rotsbeen/ schedel. Tijdens ons onderzoek werd al snel duidelijk dat de duizeligheid van onze client door  een ontregeling van de samenwerking tussen hersenen, ogen en de evenwichtsorganen werd veroorzaakt. Dit noemen we functionele duizeligheid. Als we je zouden vergelijken met een computer zou je kunnen zeggen dat functionele duizeligheid een software probleem is in plaats van een hardware probleem.

Duizeligheidstherapie

Meneer ging bij ons in duizeligheidstherapie. Ons vertrekpunt hierbij was goede uitleg van hoe de klachten waren ontstaan en in stand werden gehouden. Door het begrijpen van zijn klachten verdween zijn angst al snel en kreeg hij weer hoop op een mooie toekomst. Door dagelijks de coördinatie en samenwerking tussen ogen, hoofd- en lichaamsbewegingen en balansgevoel te oefenen verdween langzaam zijn duizeligheid en normaliseerde zijn prikkelgevoeligheid. Aan de hand van een stap-voor-stap plan kon hij weer opbouwen in deelname aan zijn sociale leven, sport en werk. Kortom een tevreden client.

Vragen?   

Heeft u vragen over deze blog of andere letselschadekwesties? Benader dan gerust Jeroen Wesselkamp van DuizeligheidstherapieTwente (een dienst van Fysio in je Voordeel) of onze specialisten via mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Ook kunt u ons bereiken op 053-3033000 (Enschede) of via info@tlcadvocaten.nl.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.