19 dec Duizeligheidsaanvallen na een verkeersongeval
Wanneer je hoofd ten gevolge van een ongeluk hard botst tegen de grond of bijvoorbeeld het dashboard van je auto kan er een BPPD ontstaan. BPPD betekent benige paroxismale positie duizeligheid of wel goedaardige draaiduizeligheid die aanvalsgewijs optreedt in bepaalde posities (bijvoorbeeld gaan liggen op je rechter zij). Als dit je overkomt dan is dat schrikken, want je hele wereld draait dan even. Als hierdoor deelname aan werk of sport niet meer mogelijk is heb je een probleem. Gelukkig kan de vestibulair fysiotherapeut deze aandoening goed vaststellen en behandelen, zodat jij met plezier en zonder duizeligheidsklachten weer je leven kan leiden.
Benieuwd wat de fysiotherapeut voor je kan doen? Lees dan onderstaande blog!
Wat is een BPPD?
Studies suggereren dat BPPD de meest voorkomende vestibulaire stoornis is na een botsing met het hoofd. Het kenmerkende symptoom van BPPD is draaiduizeligheid die minder dan 60 seconden duurt. Door een botsing van je hoofd kunnen otolieten (kleine calciumcarbonaatkristallen van het evenwichtsorgaan) loskomen van hun normale positie in het binnenoor en in een van de met vloeistof gevulde halfcirkelvormige kanalen vallen. Dit verstoort de normale interactie tussen de vloeistof en de haarcellen in het halfcirkelvormige kanaal. Het binnenoor wordt gevoelig voor veranderingen van de stand van het hoofd waarop het normaal niet zou reageren. Hierdoor ervaar je een ronddraaiend gevoel (alsof jij of je omgeving ronddraait). Deze sensatie staat bekend als draaiduizeligheid of vertigo. Meestal is maar één oor aangedaan (unilaterale BPPD).
Wat kan de fysiotherapeut voor je doen?
BPPD kan vastgesteld worden door een in duizeligheid gespecialiseerde fysiotherapeut. Zo’n fysiotherapeut heet een vestibulair fysiotherapeut. DuizeligheidstherapieTwente heeft deze specialisatie in huis. De vestibulair fysiotherapeut kan met behulp van een videobril opnamen maken van je ogen in de 3 voorkomende posities van het evenwichtsorgaan. Het bijzondere is dat je ogen de oplossingsrichting geven voor een behandeling, omdat je ogen ritmisch gaan bewegen (nystagmus) als de registratie van je evenwichtsorganen wordt verstoord door losgekomen otolieten. Aan de hand van de richting van de nystagmus kan de vestibulair fysiotherapeut het hoofd van de patient zo bewegen dat de verstoring wordt opgeheven. Verreweg de meeste BPPD-gevallen worden in één sessie opgelost met deze loslaatmanoeuvres. In de regel hoeft zo’n release manoeuvre maar 2 tot 3 keer herhaald te worden tot de BPPD is opgelost. Als de symptomen niet verdwijnen, moeten andere oorzaken en behandelingen worden overwogen.
Vergoeding fysiotherapie
Fysiotherapie is direct toegankelijk wat betekent dat je zonder verwijzing van een arts je mag aanmelden voor fysiotherapie. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Een goede tip die mensen vaak niet weten is dat sinds dit jaar als er sprake is van een ongeval je bij sommige zorgverzekeraars uit je aanvullende verzekering naast de standaard fysiotherapie behandelingen tot wel 16 behandelingen extra vergoed kunt krijgen. Hiernaast kan een letselschadespecialist je helpen om gemaakte onkosten door fysiotherapeutische begeleiding en bij onvoldoende aanvullend verzekerd te zijn vergoed te krijgen.
Vragen?
Heeft u vragen over deze blog of andere letselschadekwesties? Benader dan gerust Jeroen Wesselkamp van DuizeligheidstherapieTwente of onze specialisten via mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Ook kunt u ons bereiken op 053-3033000 (Enschede) of via info@tlcadvocaten.nl.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.