17 jul Fysiotherapie na een ongeval
Wanneer je hoofd een rare beweging maakt tijdens een verkeersongeluk of als je bijvoorbeeld heel hard je hoofd stoot dan kan er een whiplash ontstaan. Whiplash is een verzamelnaam van klachten en pijn aan je nek en schouders. Omdat deze klachten ook kunnen leiden tot hoofdpijn of duizeligheid kunnen whiplash klachten je leven ontregelen. Als deelname aan werk of sport niet meer mogelijk is heb je een probleem. Fysiotherapie kan je helpen om te herstellen zodat jij met plezier en zonder klachten weer je leven kan leiden.
Wat is een whiplash?
Een whiplash kun je door een ongeluk krijgen waarbij je hoofd eerst hard naar achteren en daarna hard naar voren is geslingerd. Spieren en bindweefsel van de nek worden hierbij verder dan gebruikelijk opgerekt. Dit gebeurt meestal door een ongeluk in het verkeer. Maar kan ook gebeuren door een kopbal tijdens voetballen, een val op je werk of een ongeluk thuis. Bij een whiplash is er op een scan van je hersenen of X-foto van je nek bijna nooit schade te zien. Het maken van een scan van je hersenen of foto van je nek kan natuurlijk wel geruststellen als wordt bevestigd dat er geen medisch letsel is.
Bij whiplash is er dus niet sprake van medisch letsel. Whiplash is een verzamelnaam van pijn aan je nek, je schouders en soms ook je armen. Dit maakt het lastig om deze delen van je lichaam te bewegen. Vaak zijn mensen ook angstig geworden om deze delen te bewegen omdat ze niet weten waarom ze zoveel klachten en pijn hebben en bang zijn om het erger te maken. Hiernaast kunnen er ook andere klachten dan alleen fysieke klachten ontstaan, zoals hoofdpijn, moeheid of duizeligheid. Ook kun je moeite hebben met onthouden en je aandacht ergens bijhouden.
Wat kan de fysiotherapeut voor je doen
De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging en helpt je bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van je lichamelijke klachten en zorgt ervoor dat je weer optimaal kunt bewegen. Een fysiotherapeut is dus de ideale partij om met je klachten na een ongeval bij aan te kloppen. De fysiotherapeut kan ook beoordelen of nader onderzoek door een arts als nog gewenst is.
Goede fysiotherapie richt zich op Begrijpen, Behandelen, Belasten en Bewegen. Het is belangrijk dat je begrijpt hoe je klachten zijn ontstaan maar ook dat je begrijpt wat je kunt doen om ze minder erg te maken. Het normaliseren van de bewegingen van de nek is het uitgangspunt. Als je dit moeilijk vindt omdat je bang bent dat je iets in je lichaam kapot kunt maken dan zal je fysiotherapeut je hierin begeleiden. Als bewegen niet lukt omdat je spieren verkrampt zijn of de wervels in je nek je beperken dan zal je fysiotherapeut je behandelen zodat deze beperkingen verminderen en jij makkelijker en met minder pijn in staat zult zijn om met je nek in beweging te komen. En je fysiotherapeut zal je aan de hand van doelgerichte oefeningen je helpen om steeds beter te worden in het bewegen van je nek, zodat jij spoedig weer met minder moeite en pijn je werk, je sport en je dagelijkse activiteiten kunt oppakken.
Vergoeding fysiotherapie
Fysiotherapie is direct toegankelijk wat betekent dat je zonder verwijzing van een arts je mag aanmelden voor fysiotherapie. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Een goede tip die mensen vaak niet weten is dat sinds dit jaar als er sprake is van een ongeval je bij sommige zorgverzekeraars uit je aanvullende verzekering naast de standaard fysiotherapie behandelingen tot wel 16 behandelingen extra vergoed kunt krijgen. Hiernaast kan een letselschadespecialist je helpen om gemaakte onkosten door fysiotherapeutische begeleiding en bij onvoldoende aanvullend verzekerd te zijn vergoed te krijgen.
Vragen?
Heeft u vragen over deze blog of andere letselschadekwesties? Benader dan gerust Jeroen Wesselkamp van Fysio in je Voordeel of onze specialisten via mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Ook kunt u ons bereiken op 053-3033000 (Enschede) of via info@tlcadvocaten.nl.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.