Letsel opgelopen tijdens uw zomervakantie in het buitenland: wat nu?

Letsel opgelopen tijdens uw zomervakantie in het buitenland: wat nu?

Het is zover: de zomervakantie is aangebroken! Zonder coronabeperkingen zijn wij eindelijk allemaal toe aan een heerlijke zorgeloze vakantie. Althans, dat hoopt u. Het tegendeel komt uit: u bent betrokken geraakt bij een verkeersongeval in Italië of u hebt letsel opgelopen bij het waterpark op de camping in Frankrijk. Hierover meer.

Het (geldende) letselschaderecht bij een verkeersongeval in het buitenland

De regels omtrent schadeafwikkeling van het land waar u een verkeersongeval hebt gehad, gelden. Dit betekent dat als u onderweg bent naar uw vakantiebestemming en in Duitsland betrokken raakt bij een verkeersongeval met een ander, het Duits letselschaderecht van toepassing is. Indien u bij een verkeersongeval betrokken raakt met een ander buitenlands voertuig, dan gelden ook hier de regels met betrekking tot de schadeafwikkeling van het land waar het verkeersongeval heeft plaatsgevonden.

Het wordt anders wanneer twee Nederlanders een verkeersongeval in het buitenland krijgen. Het Nederlands letselschaderecht is dan wel van toepassing.

N.B.: In bovenstaande situaties gaat het om een verkeersongeval waarbij twee of meer partijen bij betrokken zijn geraakt.

Schade verhalen?

Om schade te kunnen verhalen, dient u een letselschadebehandelaar in te schakelen uit het land waar u het verkeersongeval hebt gehad. Het is echter ook mogelijk om de schade te dekken met de Schade Verzekering voor Inzittenden. Deze verzekering dekt de totale schade: van alle schade van de inzittenden tot de kosten voor zorg en/of hulp. Aan te raden is om bewijsstukken te bewaren en eventueel foto’s te maken van de schade.

Letselschade opgelopen tijdens een georganiseerde reis of in het zwembad/waterpark

De reisorganisator is in principe aansprakelijk voor de schade, indien u letsel oploopt ten tijde van de diensten die de reisorganisatie aanbiedt. Hierbij kunt u denken aan een het oplopen van letsel veroorzaakt door bijvoorbeeld het rijgedrag van de chauffeur van de touringcar.

Bij letselschade opgelopen in het zwembad of bij een waterpark geldt dat de eigenaar van het zwembad dan wel het waterpark gehouden is zorg te dragen voor de veiligheid van de bezoekers. Is dit niet het geval? Dan is de eigenaar aansprakelijk. Maakt het bezoek onderdeel uit van een pakketreis, dan geldt dat in beginsel de reisorganisator aansprakelijk is.

Vragen?

Heb je vragen over deze blog en/of andere letselschaderecht kwesties ? Benader dan gerust ons team van LetselschadePlus via mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Ook kun je ons bereiken op 053- 303 3000 of via info@tlcadvocaten.nl.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.