Letsel tijdens de voetbalwedstrijd

Letsel tijdens de voetbalwedstrijd

Na het mooie resultaat van Feyenoord in de conference League zullen velen staan te popelen om dit weekend tijdens hun amateurwedstrijd een goed resultaat te behalen. Dat Dimitri Payet na 30 minuten geblesseerd uitviel kwam Feyenoord op zijn zachtst gezegd niet slecht uit. Voor Payet zelf was het geblesseerd moeten staken van de wedstrijd natuurlijk verschrikkelijk. Maar wat zijn de gevolgen voor een amateurvoetballer die door een zware overtreding van een tegenstander geblesseerd raakt en daardoor kosten moet maken?

Het risico tijdens een sport- en spelsituatie

Bij een sport- of spelsituatie loop je meer risico op blessures of letsel(schade). De Hoge Raad heeft daarom bepaald dat als je meedoet aan een sport- of spelsituatie je de gevaren die aan het spel zijn verbonden voor lief neemt. Om deze reden ligt de aansprakelijkheidsgrens voor schade die je bij een voetbalwedstrijd hebt opgelopen hoger dan normaal. Met andere woorden: als je tegenstander een overtreding op je maakt, dan is hij niet automatisch aansprakelijk voor de schade die je oploopt. De overtreder is op grond van artikel 6:162 BW enkel aansprakelijk voor je schade als deze overtreding roekeloos onsportief gedrag met zich meebrengt.

Een voorbeeld

Een aanvaller die tijdens een hoekschop een snoekduik maakt naar de bal om deze in het doel te koppen krijgt een schop tegen het hoofd door een verdediger van de tegenpartij. De verdediger maakte de schoppende beweging om de bal uit zijn eigen zestienmetergebied te halen en zag de inkomende speler te laat.

Dat deze speler een overtreding maakt is overduidelijk, maar hij is niet aansprakelijk voor het letsel dat de aanvaller eventueel oploopt. Dit komt omdat de overtreding onderdeel is van het voetbalspel. Als de verdediger een trappende beweging naar het lichaam van de aanvaller maakt als hij zojuist een doelpunt heeft gescoord, dan is er wel sprake van aansprakelijkheid.

Conclusie

Heb je vragen over deze blog en/of andere letselschaderecht kwesties ? Benader dan gerust ons team van LetselschadePlus via mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Ook kun je ons bereiken op 053- 303 3000 of via info@tlcadvocaten.nl.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.