09 aug Letselschade tijdens watersport
Tijdens de zomer genieten veel mensen van het vele water in ons land; van zwemmen tot boottochten. Maar door drukte op het water neemt de kans op een ongeluk en dus schade toe. Op het water ben je echter niet altijd verzekerd. Hoe zit het dan met eventueel opgelopen letsel?
Sport is risico
Tijdens een sport neem je bewust een risico, dat is bij alle sporten zo en dus ook bij watersport. Een sporter heeft na een ongeval met letsel alleen recht op een vergoeding wanneer er sprake is van een onrechtmatige handeling wat niet bij een normale sport situatie hoort. Denk hierbij aan een voetballer die na de wedstrijd onderuit word gehaald door iemand. Ook watersporters nemen een risico wanneer ze het water opgaan. Een voorbeeld van een watersport ongeval met letsel is een botsing tussen twee (of meer) watersporters. Ook nemen watersporters vaak zelf een risico, denk hierbij aan iemand die bij onstuimig weer in de kano stapt of een persoon die buiten de boeien gaat zwemmen. Hierbij is de kans op een ongeluk en verwondingen aanzienlijk groter. Die risico factor maakt dat er binnen het aansprakelijkheidsrecht andere regels gelden voor aansprakelijkheid bij sportongevallen.
Wanneer aansprakelijkheid na een watersport ongeval
Als iemand een watersport ongeval veroorzaakt kan de letselschade alleen verhaald worden als er sprake is van een onrechtmatige daad. Er word dan een situatie gecreëerd waarbij de kans op schade groot is. bijvoorbeeld een boot die op een drukke stranddag tussen de badgasten gaat varen en hierbij een persoon verwond.
Beslis je echter zelf om als zwemmer tussen het waterverkeer te gaan zwemmen en raak je hierbij gewond? Dan heb je gewoon pech, je creëert zelf een gevaarlijke situatie. Geeft de bootverhuur je een defecte boot mee en geeft dit aanleiding tot letsel? Dan kunt u de bootverhuurder voor uw letselschade aansprakelijk stellen.
Verzekeringstechnisch
In Nederland is een bootverzekering niet verplicht maar wel aan te raden. Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat 20% van de booteigenaren niet WA verzekerd is. Met aan WA verzekering is de schade die aan een ander word toegebracht verzekerd, met een uitbreiding of Casco is ook uw eigen vaartuig verzekerd. Bij een opvarenden verzekering zijn alle opvarende passagiers verzekerd voor letselschade. Ook als uzelf verantwoordelijk bent voor het ongeval.
Watersportongeval
Sporten brengt risico met zich mee, ook bij watersport. Bij letsel na een sportongeval heb je recht op vergoeding bij onrechtmatige handelingen buiten normale sportcontext, zoals een voetballer die na de wedstrijd onderuit word gehaald. Een letselongeval kan voortkomen uit een botsing tussen sporters of roekeloos gedrag. Na een watersportongeval is aansprakelijkheid bij letsel enkel mogelijk bij onrechtmatige daad, denk hierbij aan een varende boot tussen badgasten.
Vragen?
Heeft u vragen over deze blog of andere letselschade kwesties? Benader dan gerust onze specialisten via mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Ook kunt u ons bereiken op 053-3033000 of via info@tlcadvocaten.nl.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.