17 jul Letselschade bij een trekkerongeluk
Het mooie weer staat weer voor de deur. De koeien zijn naar buiten en de eerste boeren hebben hun grasland alweer bemest. Trekkers rijden af en aan. Ondanks dat deze weggebruikers niet met hoge snelheid rijden, kunnen zij wel ernstige ongelukken veroorzaken. Voornamelijk fietsers en voetgangers zijn vaak slachtoffer bij trekkerongelukken. Zij komen vooral op smalle (plattelands)wegen in aanraking met trekkers.
Wie is er aansprakelijk in geval van een aanrijding met een trekker? U leest het in onderstaande blog.
Aansprakelijkheid
De schadeveroorzakende partij bij een trekkerongeluk kan net zoals bij ieder ander verkeersongeluk aansprakelijk worden gesteld voor de geleden letselschade. Onder letselschade wordt verstaan materiële of immateriële schade opgelopen door lichamelijke verwondingen of psychische problemen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan:
medische kosten die de verzekeraar niet vergoedt;
beschadigde spullen, zoals een auto, fiets, scooter, kleding, etc.;
het verlies van inkomsten;
hulp in de huishouding.
Aanrijding tussen een trekker en een auto, bromfiets, scootmobiel, vrachtwagen of motor?
Dan zijn de verkeersregels bepalend in de beoordeling van de aansprakelijkheid na een aanrijding tussen het voertuig en de trekker. Hierbij is belangrijk of een bestuurder een verkeersfout maakte en welke bestuurder de verkeersfout maakte.
Aanrijding tussen een trekker en een fietser of voetganger?
Fietsers en voetgangers hebben andere rechten dan de hierboven genoemde partijen. Na een aanrijding tussen een trekker en een fietser of voetganger heeft de fietser of voetganger recht op schadevergoeding, ongeacht of zij het ongeluk zelf hebben veroorzaakt. De Wegenverkeerswet beschermt deze zogeheten zwakke verkeersdeelnemers. Zo heeft u, als fietser of voetganger, op grond van artikel 185 Wegenverkeerswet 1994 na een aanrijding met een trekker recht op een vergoeding van tenminste de helft van uw geleden schade. Alleen wanneer er sprake is van overmacht kan de bestuurder van de trekker worden uitgesloten van de verplichting tot het betalen van schadevergoeding.
Aanrijding tussen een trekker en een werknemer?
Ook op privéterreinen zoals boerderijen en werkplaatsen gebeuren regelmatig ongelukken met trekkers. Daar komt u tenslotte het meest in aanraking met deze landbouwvoertuigen. Als een werknemer schade oploopt bij een trekkerongeluk, spreken we van een arbeidsongeval. Daarvoor gelden andere regels. In de rechtspraak zien we dat de werkgever in de meeste gevallen aansprakelijk is voor de geleden schade.
Schadevergoeding en smartengeld
Om schadevergoeding te kunnen eisen is het van belang dat u, als slachtoffer, uw schade en de omstandigheden van het ongeluk vastlegt. U moet uw schade namelijk kunnen bewijzen.
Naast schadevergoeding kunt u recht hebben op smartengeld. Smartengeld is de vergoeding die u krijgt voor de immateriële schade die u heeft opgelopen na een ongeluk. Deze vorm van schade is niet direct zichtbaar en niet concreet in geld uit te drukken. De hoogte van het smartengeld hangt van verschillende factoren af, zoals:
de aard en ernst van het letsel;
uw leeftijd;
het aantal medische behandelingen;
de duur van het herstelproces;
De hoogte van het smartengeld kan dus sterk variëren per slachtoffer.
Vragen?
Heeft u vragen over deze blog of andere letselschade kwesties? Benader dan gerust één van onze specialisten via mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Ook kunt u ons bereiken op 053-3033000 of via info@tlcadvocaten.nl.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.