26 jun Letselschade door Hondenbeten: Risico’s en Verantwoordelijkheden
‘Dat doet hij anders nooit!’ schreeuwt de eigenaar van de hond verbijsterd, terwijl je intense pijn na een onverwachte hap in je been voelt. Het gevolg: een gescheurde spier en kapotte kleding. Het is een situatie die je niet had zien aankomen. Honden zijn al eeuwenlang trouwe metgezellen van de mens, en voor velen van ons zijn ze een geliefd onderdeel van ons dagelijks leven. Toch kunnen zelfs de vriendelijkste honden onvoorspelbaar zijn, en in sommige gevallen kan een ontmoeting met een hond tragische gevolgen hebben. Een hondenbeet kan niet alleen fysieke letselschade veroorzaken, maar ook emotionele en financiële gevolgen hebben voor het slachtoffer. In deze blog gaan we dieper in op de kwestie van letselschade bij een hondenbeet.
aansprakelijkheid
Indien u het slachtoffer wordt van een hondenbeet door een hond van iemand anders, rust de volledige aansprakelijkheid voor de
resulterende schade bijna altijd bij de eigenaar. Artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt deze verantwoordelijkheid. Wanneer een dier schade veroorzaakt, heeft u over het algemeen recht op een schadevergoeding. De eigenaar van het dier is hiervoor verantwoordelijk. De aansprakelijkheid voor dieren valt onder de dekking van de AVP-verzekeraar, oftewel de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Soms hebben mensen ook een aparte aansprakelijkheidsverzekering voor dieren.
Aansprakelijkheid met betrekking tot dieren is een vorm van risicoaansprakelijkheid. Dit betekent dat de eigenaar van het dier aansprakelijk is simpelweg omdat hij of zij de eigenaar is, zelfs als er geen sprake is van schuld. Puur op basis van het bezitten van het dier heeft de eigenaar de verplichting om op te komen voor de letselschade van het slachtoffer.
Schade
Indien de aansprakelijkheid is erkend, is het belangrijk om de letselschadeclaim vast te stellen. Voor dit proces kunt u juridische ondersteuning inschakelen.
Een letselschadevergoeding bij een hondenbeet kan uit verschillende soorten schadeposten bestaan. Voorbeelden van materiële schadeposten zijn onder andere eigen bijdragen voor medicatie en hulpmiddelen, kosten voor fysiotherapie, inkomensverlies en kosten voor huishoudelijke hulp.
Naast vergoedingen voor materiële schadeposten, kunt u ook aanspraak maken op smartengeld. Het recht op smartengeldvergoeding ontstaat doordat u na de hondenbeet pijnklachten en mogelijk psychische klachten heeft ervaren. Daarnaast is smartengeld bedoeld als compensatie voor de littekens die zijn overgebleven als gevolg van het incident met het dier.
Vragen?
Heeft u vragen over deze blog of andere letselschadekwesties? Benader dan gerust één van onze specialisten via mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Ook kunt u ons bereiken op 053-3033000 (Enschede) of 0523-745640 (Hardenberg) of via info@tlcadvocaten.nl.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.