Letselschade door telefoongebruik achter het stuur

Letselschade door telefoongebruik achter het stuur

Er vinden regelmatig verkeersongevallen met letsel plaats waarbij het gebruik van een telefoon achter het stuur als oorzaak kan worden aangemerkt. Via verschillende reclames probeert de overheid de gevaren hiervan kenbaar te maken. Benieuwd naar de gevolgen van het gebruik van een telefoon achter het stuur? U leest het in onderstaande blog.

Verbod

Het gebruik van een telefoon tijdens het rijden is levensgevaarlijk. De reactietijd van de bestuurder neemt hierdoor gemiddeld met maar liefst 0,4 seconden toe. Deze 0,4 seconden lijken niet veel, maar kunnen een behoorlijk verschil in letsel maken.

Sinds juli 2019 is het voor bestuurders verboden om een telefoon vast te houden tijdens het rijden (artikel 61a Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990). Voor het vasthouden van een telefoon tijdens het rijden kan een automobilist een boete van €420,-, exclusief €9,- administratiekosten, verwachten. Wanneer er een verkeersongeval ontstaat doordat een bestuurder zijn telefoon gebruikte tijdens het rijden en het slachtoffer fysieke klachten na het verkeersongeval of letselschade heeft, dan kan de bestuurder zowel strafrechtelijk en civielrechtelijk aansprakelijk zijn.

Afleiding

Een telefoon kan voor veel afleiding zorgen, met alle gevolgen van dien. De aandacht ligt namelijk bij de telefoon in plaats van bij het verkeer. De bestuurder kan op verschillende vlakken worden afgeleid:

  • Mentaal: uw aandacht ligt bij wat er op uw telefoon gebeurd in plaats van in het verkeer.
  • Fysiek: wanneer u tijdens het rijden uw telefoon in uw hand houdt, heeft u minder controle over uw auto.
  • Auditief: wanneer u tijdens het rijden aan het bellen bent, hoort u geluiden in het verkeer om u heen minder goed.

 

Rechtbank Noord-Nederland

Op 2 april 2021 deed de Rechtbank Noord-Nederland uitspraak in een zaak waarbij twee personen zwaar lichamelijk letsel opliepen als gevolg van een ernstig verkeersongeval op de Afsluitdijk.

Het verkeersongeval van omstreeks 19 april 2019 werd veroorzaakt door een 22-jarige man, wie zich als beroepschauffeur zeer onvoorzichtig en onoplettend heeft gedragen in het verkeer. Tijdens het rijden heeft hij zijn telefoon gebruikt en onvoldoende aandacht gehad voor het verkeer. Wegens zijn gebrek aan aandacht voor het verkeer voor zich heeft hij een file te laat opgemerkt en is hij met een zwaar beladen vrachtwagencombinatie met een onverminderde snelheid van ongeveer 80 km/uur op een andere auto ingereden. De twee inzittenden van de auto hebben als gevolg van het ongeval zwaar lichamelijk letsel opgelopen. Zo heeft de bestuurder van de auto gebroken nekwervels, een gebroken elleboog en neus en meerdere gebroken ribben opgelopen en de bijrijder een klaplong en een gebroken linkerarm.

De rechtbank heeft overwogen dat de 22-jarige man als beroepschauffeur een extra zorgplicht heeft ten aanzien van andere medeweggebruikers. Desalniettemin heeft hij tijdens het besturen van de vrachtwagen handelingen verricht op zijn mobiele telefoon en heeft hij niet goed opgelet waardoor hij met hoge snelheid op een andere auto is gebotst. Hij heeft met zijn onverantwoordelijke gedrag veel schade en leed veroorzaakt bij de slachtoffers. De rechtbank rekent dit hem dan ook zwaar aan.

Vragen?

Heeft u vragen over deze blog of andere letselschade kwesties? Benader dan gerust één van onze specialisten via mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Ook kunt u ons bereiken op 053-3033000 of via info@tlcadvocaten.nl.

Voeg je header hier toe

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.