11 okt Letselschade door vallen, struikelen of uitglijden
Een moment van onoplettendheid kan leiden tot onverwacht letsel. We hebben allemaal wel eens meegemaakt hoe een klein ongelukje een grote impact kan hebben. Wanneer letsel ontstaat door vallen, struikelen of uitglijden, is de eerste neiging vaak om de schuld bij onszelf te leggen. Maar wist u dat in sommige gevallen de verantwoordelijkheid bij de aansprakelijke partij kan liggen? In dit artikel duiken we in de wereld van letselschade door vallen, struikelen en uitglijden en uw rechten in dergelijke situaties.
De werkplek
Bij een ongeval op de werkvloer door vallen, struikelen of uitglijden, is de vraag van aansprakelijkheid vaak helderder dan gedacht. Als u bijvoorbeeld struikelt over gereedschappen die niet op de juiste plek zijn opgeborgen, ligt de verantwoordelijkheid doorgaans bij de werkgever. De werkgever heeft namelijk de plicht om een veilige werkomgeving te garanderen.
De verantwoordelijkheid van de werkgever geldt evenzeer bij uitglijden door een gladde vloer zonder waarschuwing, vallen van een verhoging op de werkplek en soortgelijke situaties. Zelfs als de werkgever weinig had kunnen doen om het ongeval te voorkomen, blijft de werkgever bij een bedrijfsongeval bijna altijd aansprakelijk voor de opgelopen letselschade.
Gevaarlijke situaties op openbare wegen
Een losse stoeptegel op straat kan voor iedereen een struikelblok zijn, zowel letterlijk als figuurlijk. Als u valt of gewond raakt door een gevaarlijke situatie op de openbare weg, ligt de aansprakelijkheid meestal bij de wegbeheerder. Het is echter van belang dat er daadwerkelijk sprake is van een gevaarlijke situatie, anders kan de wegbeheerder zich aan de aansprakelijkheid onttrekken.
Verantwoordelijkheid van anderen
Als u ten val komt door toedoen van een ander, kunnen de zaken wat ingewikkelder worden. Wanneer onverwachte obstakels uw pad kruisen, u uitglijdt zonder waarschuwing, of valt door gebrekkig onderhoud, kan de eigenaar van het pand of de beheerder van het gebouw aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgen van het ongeval. Het bewijs van nalatigheid is hier van groot belang.
Conclusie
Bij een ongeluk door vallen, struikelen of uitglijden is het van groot belang om uw rechten en verantwoordelijkheden te begrijpen. In sommige gevallen kan de aansprakelijkheid bij anderen liggen, zoals werkgevers, wegbeheerders of eigenaren van gebouwen. U hoeft niet altijd zelf de last van het letsel te dragen. Als slachtoffer heeft u rechten en kunt u stappen ondernemen om uw situatie recht te zetten. Door een ervaren letselschadejurist aan uw zijde te hebben, kunt u uw zaak sterker maken en de vergoeding krijgen die u verdient.
Vragen?
Heeft u vragen over deze blog of andere letselschade kwesties? Benader dan gerust één van onze specialisten via mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Ook kunt u ons bereiken op 053-3033000 of via info@tlcadvocaten.nl.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.