Schadevergoeding bij cosmetisch letsel

Schadevergoeding bij cosmetisch letsel

Door een ongeluk kunt u zichtbare littekens oplopen. Cosmetisch letsel is ontsiering van gelaat en lichaam. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld littekens, amputaties, verminkingen, huidverkleuring of misvorming. Het is begrijpelijk dat dit uw zelfvertrouwen kan verminderen en dat u zich hierdoor wellicht minder aantrekkelijk voelt. Leven met cosmetisch letsel kan zwaar zijn. U kunt een gevoel van minderwaarde of schaamte hebben. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u een cosmetische operatie nodig heeft of kosten maakt voor het aanschaffen van make-up om littekens te verbergen. Wanneer u slachtoffer bent van bijvoorbeeld een verkeersongeluk of een medische fout en hier blijvend zichtbare littekens of andere cosmetische schade aan heeft overgehouden, heeft u mogelijk recht op een schadevergoeding of smartengeld. In dit artikel leest u wanneer u recht heeft op schadevergoeding voor cosmetisch letsel, wat cosmetisch letsel precies inhoudt en welke schadeposten u kunt verwachten.

Wat valt er onder cosmetisch letsel?

Cosmetisch letsel omvat alle zichtbare verwondingen aan uw uiterlijk waardoor u zich fysiek minder aantrekkelijk voelt. Belangrijk hierbij is dat het gaat om de psychologische impact die dit letsel heeft op uw dagelijks leven. Voorbeelden hiervan zijn littekens, huidverkleuring, brandwonden en verminking. Dit cosmetisch letsel kan bijvoorbeeld ontstaan door het oplopen van brandwonden bij het laten verwijderen van een tattoo door middel van een laser, maar ook door een verkeersongeval of een hondenbeet in uw gezicht.

Schadevergoeding

Indien u slachtoffer bent van een ongeluk of een medische fout en iemand anders deze schade heeft veroorzaakt, dan is er een aansprakelijke partij. De aansprakelijke partij moet uw schade vergoeden. Cosmetisch letsel heeft een aantal specifieke kosten waar u mee te maken kunt krijgen, zoals de kosten voor plastische chirurgie, make-up om uw littekens te verbergen, verhullende kleding en kosten van psychische behandelingen. Uiteraard zijn er nog tal van andere kostenposten, zoals de kosten voor uw eigen risico en gemiste inkomsten.

Smartengeld

Het smartengeld ziet op de immateriële schade van het slachtoffer. Deze vergoeding is een symbolisch bedrag voor alle pijn, verdriet en verminderde levensvreugde die u ervaart door het ongeval. De invloed van cosmetische schade op uw dagelijkse leven is een van de punten waarnaar wordt gekeken bij het berekenen van smartengeld. Misschien was u altijd aanwezig bij sociale bijeenkomsten, maar na het ongeval vindt u het lastig om openbare ruimtes te betreden vanwege de littekens in uw gezicht. Het valt niet te ontkennen dat littekens in het gezicht doorgaans minder eenvoudig te verbergen zijn dan littekens op andere delen van het lichaam, zoals de benen of rug.

Vragen?

Heeft u vragen over deze blog of andere letselschade kwesties? Benader dan gerust één van onze specialisten via mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Ook kunt u ons bereiken op 053-3033000 of via info@tlcadvocaten.nl.

Voeg je header hier toe

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.