02 jun Rechtbank Den Haag doet uitspraak in geschil tussen ex-partners: Man klaagt ex-vrouw aan na tinnitusklachten door kus op zijn oor
Onlangs heeft de Rechtbank Den Haag een opmerkelijke zaak behandeld waarbij twee voormalige partners betrokken waren. De man had zijn ex-vrouw voor de rechter gedaagd nadat zij hem een kus op zijn oor had gegeven. Hij beweerde dat dit geleid had tot tinnitus. De rechtbank heeft nu uitspraak gedaan in deze zaak (ECLI:NL:RBDHA:2023:5763).
Het voorval
Het incident tussen de voormalige partners vond plaats in oktober 2021. Het stel en het 11-jarige zoontje van de vrouw gingen samen naar een popconcert. De volgende ochtend werden ze wakker in een hotel. Toen de man deze ochtend enkele kusjes aan de vrouw gaf, kwam de laatste volgens haar recht op haar linkeroor terecht. Direct na dit voorval gaf de vrouw aan dat ze dit niet prettig vond, waarop de man naar verluidt reageerde met de woorden: “Stel je niet zo aan.” De vrouw voelde zich niet serieus genomen en besloot de man te laten ervaren hoe vervelend het kon zijn door hem een vergelijkbare kus op zijn oor te geven. Sindsdien heeft de man klachten aan zijn oor, waaronder tinnitus.
Aansprakelijk
Na het ontstaan van de gehoorschade heeft de man, werkzaam als plastisch chirurg, zijn ex-vriendin aansprakelijk gesteld. Hij beweert dat hij als gevolg hiervan zijn werk niet meer volledig kan uitvoeren en nu 40 procent arbeidsongeschikt is. De man heeft de vrouw verantwoordelijk gesteld voor de schade die hij heeft geleden.
Echter, de verzekeraar van de vrouw weigerde de gevraagde schadevergoeding uit te keren. De man besloot daarom om zijn ex-vrouw via de rechter aansprakelijk te stellen.
Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelde dat de vrouw geen schadevergoeding aan de man hoeft te betalen. Volgens de rechter is het geen feit van algemene bekendheid dat een kus op het oor (door de drukverandering die daardoor ontstaat) tot letsel kan leiden. Bovendien heeft de KNO-arts van de man maar weinig letsels als gevolg van een kus op het oor heeft gezien. Dat de eerdere kus van de man op het oor van zijn ex-vrouw pijn had gedaan, maakt dit niet anders. Dat de vrouw wist dat een kus op het oor pijnlijk kan zijn, maakt niet dat zij ook moest weten dat zo’n kus kan leiden tot letsel. Desalniettemin erkende de rechter wel dat de gevolgen van de kus ‘heel ingrijpend’ zijn voor de man.
Vragen?
Heeft u vragen over deze blog of andere letselschadekwesties? Benader dan gerust één van onze specialisten via mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Ook kunt u ons bereiken op 053-3033000 (Enschede) of 0523-745640 (Hardenberg) of via info@tlcadvocaten.nl.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.