17 mrt Torenhoge schadevergoedingen in de VS, hoe kan dat?
$560.000,- ontvangen omdat je zelf koffie over je heen knoeit, $229 miljoen ontvangen omdat je kind beter via een keizersnede geboren had kunnen worden of voor $13 miljoen schikken omdat je energiedrankje niet het gewenste effect heeft. Hoe is het mogelijk dat dit soort bedragen in Amerika als schadevergoedingen worden uitgekeerd, maar niet in Nederland?
Punitive damages
Allereerst is het goed om te weten dat het Amerikaans recht punitive damages kent. Dit is eigenlijk een soort boete voor degene die de schade veroorzaakt, die later aan degene die schade heeft geleden extra wordt uitgekeerd. Deze punitive damages kunnen worden toegewezen door de jury en rechters. Mede door toezichthouders zoals bijvoorbeeld de Nederlandse Voedsel & Waren Autoriteit, kennen wij deze boetes niet. In Amerika zijn de toezichthouders minder ontwikkeld dan hier. Hierom moet het civiele aansprakelijkheidsrecht dus voor meer zekerheid zorgen. Deze boetes moeten bedrijven namelijk afschrikken en stimuleren om hun producten veilig te houden.
Daarnaast is het in Amerika ook gebruikelijk om (veel) hogere immateriële schadevergoedingen toe te kennen. Ter vergelijking: in Nederland is het hoogste bedrag wat ooit aan smartengeld is uitgekeerd €350.000. In Amerika is het daarentegen gebruikelijk om smartengeldvergoedingen uit te keren van miljoenen. Per staat verschilt wat het maximumbedrag is voor de immateriële schadevergoeding.
Verschillen in rechtspraak
In Amerika kennen ze juryrechtspraak. Dat houdt in dat een groep willekeurige burgers oordeelt of iemand schuldig is of niet. Deze mensen hebben vaak geen verstand van het recht, dus zal er veel op emotie worden ingespeeld. Daarnaast is het in Amerika toegestaan dat advocaten mogen werken op basis van No Cure No Pay. Dat houdt in dat je pas je advocaat hoeft te betalen als je de rechtszaak hebt gewonnen. Dit leidt automatisch tot meer rechtszaken omdat het aanspannen van een rechtszaak minder risico kent. Advocaten spreken dan een winstpercentage af. In Nederland mogen advocaten met cliënten in principe geen prijsafspraken maken op basis van ‘no cure no pay’.
Toekomst Nederland
Voorlopig kennen we in Nederland nog geen Amerikaanse taferelen. Wel is de verwachting dat de smartengeld bedragen zullen stijgen. In buurland Duitsland liggen de bedragen voor smartengeld ook hoger. In Duitsland werd in 2019 nog een bedrag van €800.000 uitgekeerd omdat een arts de zuurstof tijdens een operatie niet goed had aangesloten. Een jongen van 17 jaar raakte hierdoor blind, doof en verlamd. In de laatste jaren is in Nederland wel te zien dat er een stijgende lijn zit in de hoogte van de smartengeldbedragen. Volgens sommigen mag dit nog wel wat hoger zijn.
Vragen?
Heb je vragen over deze blog en/of andere letselschaderecht kwesties? Benader dan gerust ons team van LetselschadePlus via mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Ook kun je ons bereiken op 053- 303 3000 of via info@tlcadvocaten.nl
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.