Wanneer verjaart een bedrijfsongeval?

Wanneer verjaart een bedrijfsongeval?

Wanneer u slachtoffer bent geworden van een ongeval op het werk, kunt u daarbij letsel oplopen. Over het algemeen kunt u uw werkgever met succes aansprakelijk stellen. Het is daarbij van belang dat dit op tijd gebeurt, want de werkgeversaansprakelijkheid kan verjaren. Benieuwd wat de termijnen zijn en waar u rekening mee moet houden?  U leest het in deze blog!

Verjaring 

Bij een bedrijfsongeval is in de meeste gevallen de werkgever aansprakelijk. De wet heeft namelijk bepaald dat de werkgever een uitgebreide zorgplicht heeft. Wanneer een kwestie is verjaard, houdt dat in dat u te laat bent met het vorderen van uw schade. In een dergelijk geval zult u dus niet uw schade vergoed krijgen. Dat is erg vervelend, vooral in geval u reeds hoge kosten heeft gemaakt. Derhalve is het van belang dat u op tijd hulp inschakelt indien u betrokken bent geraakt bij een bedrijfsongeval.

Termijnen

Een bedrijfsongeval kent in beginsel een verjaringstermijn van vijf jaar. In deze periode heeft u de mogelijkheid om uw werkgever aansprakelijk te stellen voor de schade die u ten gevolge van een bedrijfsongeval heeft opgelopen. Deze termijn begint te lopen vanaf het moment dat u weet dat u schade heeft en weet wie voor de schade aansprakelijk is. Dit wordt ook wel de absolute verjaringstermijn genoemd. Indien vanaf het moment van het ongeval twintig jaar is verstreken, is de kwestie in beginsel verjaard. Bij een bedrijfsongeval weet u vaak direct of u schade heeft en wie voor de schade aansprakelijk is. Derhalve bedraagt de verjaringstermijn vijf jaar. Wanneer u bent betrokken bij een verkeerongeval, geldt de werkgeversaansprakelijkheid ook. In een dergelijk geval zult u dus wederom binnen de termijn van vijf jaar de werkgever aansprakelijk moeten stellen.  

Uitzonderingen

Bij voorgenoemde termijnen gelden echter een aantal uitzonderingen. Ten eerste geldt er een uitzondering voor minderjarigen. Wanneer een minderjarige betrokken is geraakt bij een bedrijfsongeval, begint de termijn van vijf jaren pas te lopen wanneer de minderjarige volwassen is geworden.

Daarnaast geldt er een uitzondering voor beroepsziektes. Sommige beroepen komen bijvoorbeeld veel in contact met chemische stoffen zoals asbest. In dergelijke gevallen kan de absolute verjaringstermijn van twintig jaar worden doorbroken. Een rechter zal dan aan de hand van de omstandigheden bepalen of het redelijk en billijk is om de verjaring te doorbreken.

Tot slot kan er sprake zijn van stuiting. Bij stuiting kan men ervoor zorgen dat er een nieuw verjaringstermijn gaat lopen. Het nieuwe termijn is dan net zolang als de oorspronkelijke. Voor een bedrijfsongeval is dat dus vijf jaar. Wanneer u wilt stuiten, zult u een stuitingshandeling moeten verrichten. Dit doet u middels een (aangetekende) brief waarbij u vermeldt dat u nog steeds aanspraak wilt maken op vergoeding van uw letselschade en dat uw brief gezien kan worden als een stuitingshandeling. Er zit geen wettelijk limiet aan het aantal keer stuiten.

Overzicht 

Resumé gelden ten aanzien van een bedrijfsongeval de volgende verjaringstermijnen:

  • Bedrijfsongeval (bijvoorbeeld een ongeval met een machine): vijf jaar.
  • Bedrijfsongeval minderjarige: vijf jaar vanaf het bereiken van de volwassen leeftijd.
  • Absolute verjaringstermijn (de periode waarin u dient te onderzoeken of u schade heeft en wie er aansprakelijk is voor de schade): twintig jaar.
  • Stuiting: indien er sprake is van stuiting, wordt de verjaringstermijn verlengd met dezelfde periode als de originele verjaringstermijn.
  • Verjaring bij beroepsziekte: afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Bij asbest kan het voorkomen dat 40 jaar later klachten pas opspelen.

 

Vragen?

Heeft u vragen over deze blog of andere letselschade kwesties? Benader dan gerust Ewoud Vermeulen via vermeulen@adviseurplus.nl of één van onze specialisten via mr. Willeke Krieger (krieger@tlcadvocaten.nl). Ook kunt u ons bereiken op 053-3033000 of via info@tlcadvocaten.nl.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.